2021 - IAP - Bredefleur - Luttelgeest -555

Klaar voor de volgende generaties

Duurzaamheid is de toekomst

Ons bedrijf wordt klaargestoomd voor de toekomst. Klaar om over te geven aan de volgende generatie. Vandaar dat Bredefleur volop aan de slag is met duurzaamheid; een doorgaand proces waarvoor een langetermijnvisie nodig is. We doen dan ook diepte-investeringen voor de toekomst, omdat we ervan overtuigd zijn dat de lelie veel potentie heeft om de meest duurzame bloem in het schap te worden.

IAP Bredefleur -179 2

“Duurzaamheid is voor ons bedrijf geen loze kreet. Het is een kwestie van goed rentmeesterschap.”

peter duurzaam

Wij nemen onze verantwoordelijkheid

Duurzaamheid is voor ons bedrijf geen loze kreet. Het is een kwestie van goed rentmeesterschap; met respect zorgen voor onze aarde, zowel voor mens, plant als dier. Daarom blijven wij stappen maken in een zo duurzaam mogelijke teelt, en nemen we verantwoordelijkheid voor het welzijn van onze mensen.

Duurzame energie

Onze energie wordt zoveel mogelijk duurzaam opgewekt. Op al onze schuren en daken liggen duizenden zonnepanelen; zo’n 1450 op onze vestiging in Moerkapelle en 3.400 in Luttelgeest. De groene stroom die deze 4.000 panelen te veel opwekken, leveren we via het duurzame energiebedrijf  Vattenfal terug aan honderden huishoudens. Zo versnelt de lokale energietransitie en komt een groen Nederland steeds dichterbij.

IAP Bredefleur september 2022-1131

“Samen geven we het imago van de sector een positieve impuls.”

Zuinig omgaan met energie

Om zuinig om te gaan met onze energie gebruiken we een tweede energiedoek in onze kassen; een soort isolatiedoek op de grond, die de kou buiten houdt. Op deze manier blijft het in de kassen nog beter warm, en het gebruik van zo’n tweede doek scheelt bijna 25% aan stookkosten.

Verder staat er momenteel een nieuw project in de startblokken: onze kassen verwarmen met aardwarmte.

IAP Bredefleur september 2022-1172

100% regenwater

Al ons water wordt hergebruikt. We gebruiken 100% regenwater, dus we halen niets uit de bodem. Dat regenwater circuleert in een gesloten watersysteem, er is geen lozing. Vandaar dat we met onze lelieproductie de bodem niet uitputten en geen afvalstromen creëren.

IAP Bredefleur september 2022-1177

”Bijdragen aan een groenere toekomst voor de gehele keten”

Led-verlichting

Ons gasverbruik komt met name voort uit de verlichting van onze bloemen met assimilatielampen. Om zo efficiënt mogelijk te telen tegen het laagst mogelijk gasverbruik, zijn we nu volop in de uitrol van LED verlichting op beide locaties. Zo besparen we wel veertig procent aan verbruik. Het levert ons niet alleen energiebesparing op maar ook een unieke teelgroei. Door LED verlichting kunnen we schakelen op andere kleuren. Soms heeft een bloem paars licht nodig, soms groen licht. Door hiermee te spelen kunnen wij een nog hogere kwaliteit met onze lelies behalen.

IAP Bredefleur september 2022-1165

Biologische bescherming

We gebruiken zo min mogelijk chemische bestrijdingsmiddelen en laten de natuur z’n gang gaan. Onze lelies worden biologisch beschermd en groeien met behulp van wilde insecten; beestjes die zorgen dat er geen plaag in de kas komt.

IAP Bredefleur -180

Certificaten

Bredefleur is MPS A gecertificeerd; MPS is een veelgebruikt keurmerk in de bloemen- en plantenhandel, die helpt om onze milieu-impact te verlagen. Het keurmerk geeft aan hoe wij scoren ten opzichte van andere bedrijven op het gebruik van mest, bestrijdingsmiddelen en energie. Eens per kwartaal wordt het verbruik gemeten en krijgen we inzicht hoe duurzaam we produceren. Dit leidt tot een bewuster verbruik van onze middelen. Ook hebben we het certificaat Global-GAP; Good Agricultural Practices. Dit certificaat stelt eisen aan onze kwaliteit wat betreft traceerbaarheid, milieu (waaronder biodiversiteit), gezondheid, veiligheid en welzijn van medewerkers en dierenwelzijn.

bredefleur-global-gap
MPS_logo

Duurzame relatie medewerkers

Duurzame relaties en intensieve samenwerking op lange termijn zijn voor ons van belang. Vandaar dat we investeren in een goede band met onze medewerkers. Zij krijgen de kans een duurzaam begeleidingstraject te volgen, dat hen de ruimte geeft zich te ontwikkelen en te groeien.

IAP Bredefleur mrt 2023 -102 (1)klein

Duurzame bedrijfskleding

Als één van de eerste bedrijven in Nederland gaan onze medewerkers gekleed in duurzame bedrijfskleding. Shirts en broeken gemaakt van gerecyclede PET-flessen en duurzaam biologisch katoen. De kleding heeft twee certificaten: GRS (Global Recycle Standard) en GOTS (Global Organic Textile Standard). Dit laatste garandeert dat het katoen organisch is geteeld en dat de oorsprong is terug te leiden tot de plantage.

GRS-Logo
gots-logo

Tot slot

Elke ondernemer binnen de sierteelt heeft zijn eigen verantwoordelijkheid bij de verduurzaming. Samen geven we het imago van de sector een positieve impuls! Met ons duurzaamheidstraject dragen wij stap voor stap ons steentje bij.

Lees Peter’s blog over duurzaamheid
IAP Bredefleur -270