IAP Bredefleur september 2022-1084 (1)

Passie voor innovatie en samenwerking

“Als lelieteler werk je met een levend product en ben je met de natuur bezig. Het bloeit en het groeit én je kunt sturen. Dat is heel uitdagend, want een natuurproduct laat zich niet altijd leiden.”

Lelies telen is het leukste wat er is! Onze business is altijd volop in beweging; zowel het product zelf als alles wat erbij komt kijken. Vandaar dat we op allerlei gebieden bezig zijn met innovatie. Zo ontwikkelen we bijzondere soorten om ons assortiment te verbreden, bedenken we vernieuwende teelttechnieken, zijn we volop bezig met dataverzameling, baanbrekende automatisering, slimme verpakkingen en originele manieren van communiceren.

2022 IAP Bredefleur april-1073 Tirreno (1) (1)
tho innovatie

Nieuwe rassen

Onze zoektocht naar nieuwe rassen om het assortiment uit te breiden houdt nooit op. Een continue uitdaging; met uiteenlopende lelies doen we veredelingstesten. Op deze manier is bijvoorbeeld de witte dubbelbloemige lelie Bowl of Beauty ontstaan. En de prachtig gevormde Apricot Fudge. Bijzondere nieuwe rassen, waarmee we ons onderscheiden.

Innovatieve teelttechnieken

Grondstructuur behouden

Aan de basis van elke lelie ligt goede grond. Daarom proberen we continu alternatieve methodes uit om onze grond te bewerken. Door de aarde minder om te keren en meer los te woelen, bewerken we de grond minimaal en blijft de grondstructuur zoveel mogelijk behouden. Zo blijven bacteriën en schimmels intact en kan het bodemleven overleven.

IAP Bredefleur -259

“Wat de beste manier is om kwaliteitswinst te behalen, weten we nog niet. Werk in uitvoering!”

Oude bollen recyclen

Onze bollen bevatten alle voeding voor een lelie. Zonde om deze na de bloei weg te gooien toch? Daarom recyclen we onze bollen. Na de oogst vermaalt een freesmachine ze met de aarde en worden ze hergebruikt als extra voedingsbodem voor nieuwe lelies.

2021 - IAP - Bredefleur - Luttelgeest --169

Ontdooien bol optimaliseren

Voordat bollen worden geplant, moeten ze eerst worden ontdooid. Dat kost vaak een week tijd. Voor ons is het handiger de bollen niet in één keer te ontdooien. Dan hebben we namelijk minder piekperiodes tijdens het oogsten. Dus nu checken we of de bollen in fases kunnen worden ontdooid, en bij verschillende temperaturen. Wat de beste manier is om kwaliteitswinst te behalen, weten we nog niet. Werk in uitvoering!

IAP Bredefleur september 2022-1188 (1)-min

Verbeteren gezondheid

Een lelie blijft een levend product dat met allerlei ziektes te maken kan krijgen. Om de planten minder gevoelig te maken voor schimmels, bacteriën en insecten verbeteren we doorlopend de gezondheid van onze planten. Bijvoorbeeld met plantversterkers, die de planten steviger blad geven. Ook werken we met silicium; een minerale meststof die de cel opbouw van een plant verbetert, waardoor schimmels zich minder ontwikkelen.

IAP Bredefleur -269

“Door de gegevens met elkaar te vergelijken, krijgen we steeds meer inzicht in wat een plant nodig heeft.”

Ledverlichting op maat

In onze kassen werken we steeds meer met ledverlichting. Naast dat led duurzaam is, geeft deze lichtbron verschillende schakeringen, verschillende kleuren aan licht. Elke kleur heeft z’n eigen functie en elke lelie ontvangt in elk teeltstadium de juiste hoeveelheid en juiste lichtkleur. De plant krijgt zo precies wat hij nodig heeft en kan sneller worden geteeld.

IAP Bredefleur september 2022-1164-min

Moderne dataverzameling

Meten is weten, dus verzamelen we data in onze kassen. Door de gegevens met elkaar te vergelijken, krijgen we steeds meer inzicht in wat een plant nodig heeft. Bij de analyse werken we samen met Let’s Grow, zij hebben een systeem voor ons ontwikkeld met een dashboard die meteen overzicht geeft en waarop een jaar aan data terug is te kijken. Vandaar dat we beter kunnen voorspellen wat er gebeurt en hierop inspelen.

IAP Bredefleur -284 (1)

Track & Trace voor de bol

Een onmisbaar computerprogramma is Bulbmanager, hiermee volgen we onze bollen als in een soort track & trace systeem. Van de aankoop, de voorraad in de koelcel, de planning in de kas tot aan de oogst. En met de verzamelde data maken we een strak plantschema.

IAP Bredefleur september 2022-1206

“Op je knieën bollen poten is voor ons verleden tijd; sinds kort planten we onze bollen volledig automatisch met de LilyMatic.”

Schermafbeelding 2023-08-28 124310

Baanbrekende automatisering

Volautomatische sorteermachine

Wist je dat er een volautomatische sorteermachine bestaat die bossen lelies samenstelt? De Furora verwerkt zo’n zesduizend à zevenduizend stelen per uur. Bredefleur is de enige in de leliebranche met deze machine, die overigens veel beter sorteert dan dat wij met de hand doen. Drie soorten camera’s (infrarood, röntgen en kleur) selecteren de bloemen op lengte, aantal knoppen, rijpheid, stevigheid, dikte van de steel en algehele kwaliteit. Onze medewerkers hoeven alleen nog te oogsten en te verpakken.

IAP Bredefleur september 2022-1143

Automatisch bollen planten

Op je knieën bollen poten is voor ons verleden tijd; sinds kort planten we onze bollen volledig automatisch met de LilyMatic. Medewerkers poten niet meer met de hand, maar staan op de machine. Elke bol wordt op precies dezelfde diepte geplant én op precies dezelfde wijze. Een manier van planten die zorgt voor uniformiteit bij het groeien van het gewas. Bovendien werkt de LilyMatic heel snel!

Slimme verpakking

Alternatieve verpakking

Momenteel onderzoeken we alternatieve manieren om bollen in te pakken. Normaliter leveren we de bollen af in veen, dit verlengt de houdbaarheidsdatum. Maar veen neemt veel ruimte in beslag en is niet tot in het oneindige voorhanden. Vandaar dat we nu diverse proeven doen om te kijken of de bollen ook zonder veen zijn te bewaren.

IAP Bredefleur -232 (1)

“Onze bloemen zijn 24/7 beschikbaar in onze webshop. De lelies die je in de shop ziet, zijn ook daadwerkelijk te koop.”

Schermafbeelding 2023-08-28 123810

EXPORTDOOS VOOR VERRE BESTEMMINGEN

Wist je dat voor verre bestemmingen een speciale exportdoos is ontwikkeld? De zogenaamde Quality Box, die op de kwekerij voor verzending wordt voorbereid. Dat gaat zo zorgvuldig dat de doos tot aan de eindbestemming geen extra handelingen meer nodig heeft. Dus bestel je vanuit het buitenland zo’n doos, dan komt het product gegarandeerd goed aan op de bestemming.

Originele communicatie

24/7 lelie webshop

Onze bloemen zijn 24/7 beschikbaar in onze webshop. De lelies die je in de shop ziet, zijn ook daadwerkelijk te koop. Superhandig voor bloemisten: zij bestellen via hun leveranciers rechtstreeks uit onze voorraad en houden daardoor zelf geen voorraad aan.

IMG_2758-corr

Platform voor creatie

Elke maand kiezen we een Bredefleur Friend (BFF): een bloemist die creatief met onze bloemen aan de slag is gegaan. Bloemisten die meedoen, ontvangen de nieuwste en innovatiefste lelies. Zo geven we leliefans een podium en de ruimte om inspiratie op te doen met onze bloemen.

BFF – Bredefleur
fae277a6-e6a2-4e3d-b9fc-d9b568524d7d