2021 - IAP - Bredefleur - Luttelgeest -567

Bloemen of toch liever mensen?

Bloemen of toch liever mensen? Peter Evers weet het wel

Misschien klinkt het een beetje vreemd uit de mond van een lelieteler… Voor mij zijn mensen interessanter dan bloemen. Mooie lelies in de kas zijn natuurlijk prachtig, maar wanneer onze medewerkers en toeleveranciers het naar hun zin hebben, geniet ik daar nog meer van. Waarschijnlijk zit het in ons DNA: mijn opa was goed voor zijn mensen, net als mijn vader. Van huis uit heb ik meegekregen klaar te staan voor een ander. Duurzaam omgaan met mensen en met relaties is er bij ons met de paplepel ingegoten. ‘Wat je zaait, zal je oogsten’, zei opa altijd

IAP Bredefleur -273
Peter Evers

Eigen expertise en competenties

Mijn opa had gelijk: duurzame relaties zijn nodig om te groeien en zorgen voor verbinding. Samen ga je bouwen. Je geeft iets en je ontvangt iets, waarbij het mes aan twee kanten snijdt. Daarom gaat ons bedrijf voor intensieve samenwerking op lange termijn, zowel met onze werknemers als met onze toeleveranciers.

”Waarom ons motto is ‘wat je zaait, zal je oogsten’”

IAP Bredefleur -259
IAP Bredefleur -183
IAP Bredefleur -270

Investeren in de juiste mensen

Hoe we dat doen? Door meteen de koe bij de horens te vatten, vanaf het eerste gesprek. Zo had ik laatst een sollicitant die zei: ik wil het meeste verdienen. Daar spreekt voor mij geen commitment uit. Wij betalen prima, maar bij ons gaat het om werkplezier en fijn samenwerken met goede arbeidsvoorwaarden. Natuurlijk is geld belangrijk, toch is dat geen basis voor een duurzame relatie.

Carrière maken tot aan je pensioen

Dus ik verwacht 100% commitment, anders mislukken deals en samenwerkingen. Hierbij behandel ik iedereen hetzelfde, ook mijn medewerkers. Ik geef mensen de ruimte om te groeien en als ze die kans pakken, betaalt zich dat altijd terug. Je ziet bij ons werknemers rondlopen met uiteenlopende culturele en sociale achtergronden. Naast de vaste crew hebben we bijvoorbeeld veel scholieren die bij ons starten. Wat je ziet is dat zij doorgroeien en carrière maken. Ook hebben we meerdere generaties op de werkvloer. Zelfs Bredefleur-medewerkers die met pensioen gaan! Daar ben ik enorm trots op, dat wij dat als bedrijf bieden.

IAP Bredefleur -237
IAP Bredefleur -110

Relaties gebouwd op vertrouwen

Vertrouwen is belangrijk voor een duurzame samenwerking. Neem onze toeleveranciers, zonder vertrouwen in elkaar zijn we nergens. Zelf weet ik alles van snijlelies, maar zij zijn mijn ogen er oren: wat gebeurt er in de markt? Zij informeren ons. Samen bereik je meer. Zo hebben we met een toeleverancier een Furora volautomatische sorteermachine ontwikkeld, waarmee een groot deel van onze lelies met behulp van o.a. kleurencamera en infrarood stralen worden gesorteerd. Uniek in de wereld. Al met al geen gemakkelijk project, maar uiteindelijk zie je wel resultaat. Het apparaat sorteert de bloemen veel netter en gelijkmatiger dan met de hand. Samen zijn we eruit gekomen en hebben iets moois bereikt; we doen dan ook al dertig jaar zaken

Investeer in duurzame relaties

Voor mij is het belangrijk dat mensen lekker in hun vel zitten. Als je oprecht in ze investeert, pluk je daar uiteindelijk de vruchten van. Dat zie je met name goed tijdens deze coronacrisis; tot nu toe zijn er weinig problemen. Door langlopende afspraken hebben we geen last van prijsschommelingen en leveringsproblemen. Ook hebben we geen personeelstekort, ondanks de krapte op de arbeidsmarkt.

Samen fun hebben

Natuurlijk, onze corebusiness is het telen van lelies. Laten we dat niet vergeten. Maar naast de mooie bloemen die we produceren, proberen we goede dingen te doen. Zelf krijg ik daar energie van, om iets voor iemand anders te betekenen. Dat is voor mij belangrijker dan geld verdienen. Samen fun hebben met het personeel, met onze relaties, dat is het beste wat er is. Daar kom je verder mee.

Peter Evers (30) is, na zijn opleiding Horti Business en Management, mede-eigenaar van Bredefleur.