Levi - Bredefleur - Blog - November

Levi: ”Kostprijs van lelie schiet omhoog. Toch zie ik kansen.”

Kostprijs van lelie schiet omhoog. Toch ziet teler Levi Evers kansen.

Door de crisis op de energiemarkt is ons werk als lelieteler flink in beweging. Een groot deel van onze kostprijs hangt immers vast aan de energieprijzen. De productiekosten van onze lelies schieten door het plafond, soms wel tien keer de normale prijs. Gelukkig hebben we een langetermijnstrategie en langlopende energieafspraken. Voor nu is dat prettig. Je zou kunnen zeggen dat we mazzel hebben. Maar hoe zit dat over een paar maanden? Ook op lange termijn moeten de lelies betaalbaar blijven en worden geproduceerd.

Is er een positief effect van de crisis op de energiemarkt?

Wat we al jaren willen, komt nu eindelijk van de grond: lange termijn afspraken met onze exporteurs over vaste afname van hun bloemen. Door deze afspraken hebben wij leveringszekerheid. Ook verderop in de keten, bij de bloemist, zorgt dat voor rust.

Normaalgesproken wordt op korte termijn geschakeld; bloemen zijn immers altijd voorradig. In de ochtend heb je het voor het uitkiezen. Maar die dagelijkse zekerheid krijgt nu een dreun. Misschien hebben we door de energiestrubbelingen van nu, straks wel geen bloemen meer. Die onzekerheid zorgt ervoor dat iedereen wordt gedwongen keuzes te maken op lange termijn.

september 2022-1436-bewerkt zelmira zambesi
september 2022-1433 zelmira zambesi supra

We komen niet met het ei van Columbus

Wat je ziet is dat het contact met onze klanten sinds een paar maanden 100% is veranderd. Onze gesprekken gaan ineens veel dieper. Vaak zitten we niet alleen met inkopers aan tafel, maar ook met directieleden: het hele bedrijf schuift aan. Je moet niet denken dat wij dan meteen met het ei van Columbus komen. Daar gaat ’t ook niet om. Voor ons zijn lange termijn afspraken belangrijk.

Bredefleur - Blog - November

In verbinding met de hele keten

Onze afspraken met klanten gaan over zekerheid: niemand kan bouwen op het woordje ‘misschien’. Dus als wij ervan op aan kunnen dat we bollen krijgen van onze vaste leveranciers is dat fijn. Net zoals het voor onze exporteurs prettig is zekerheid te hebben dat ze hun bloemen krijgen geleverd. Iedereen wil blijven bestaan en dat dwingt ons na te denken over de keuzes die we maken. Je hebt commitment nodig van beide kanten, zodat je in verbinding blijft met de hele keten. Lange termijn afspraken geven borging voor ons bedrijf. En wij zijn voor onze partners een stabiele en veilige leverancier die kwaliteit biedt in zomer en winter.

Bredefleur - Blog - November (1)
Dalian

Je hebt elkaar nodig in onzekere tijden

In deze lastige periode wordt veel over problemen gepraat. De spanning loopt op en je merkt dat je elkaar nodig hebt in deze onzekere tijden. Op lange termijn staat de bloemenproductie op ’t spel. Als bedrijven minder bloemen produceren, krimpt de markt. Nu de nood aan de man is en bedrijven in het nauw zitten, kom je erachter wie er echt voor de lange termijn optie gaat.

Denken in kansen

Wij zijn jong en ambitieus en denken graag in kansen. Is er een probleem, dan kijken we of we dat met elkaar kunnen oplossen. Voor ons wordt het nu duidelijk met wie we verder kunnen. Vandaar dat we de problemen op de energiemarkt als een kans zien, waarbij je elkaar kunt helpen.

Bredefleur - Blog - November (2)

Energietransitie in stroomversnelling

Invloed op de energieprijs heb ik helaas niet, wel heb ik invloed op het verbruik van energie. De energietransitie moet dan ook worden versneld en momenteel is het alle hens aan dek. Bij ons moet je dan denken aan de verandering van traditionele verlichting, waar je het licht letterlijk aan zet, naar led. Dan krijgt de lelie in elk teeltstadium de juiste hoeveelheid licht. Ook zijn er manieren om warmte vast te houden in de kas met extra energiedoeken. Verder worden grotere aanpassingen, zoals het gebruik van een aardwarmtepomp, onderzocht.

Schermafbeelding 2022-10-31 om 22.09.53
Bredefleur blog november

100% vertrouwen in de toekomst

Ik zie genoeg perspectief en er zijn veel mogelijkheden, en dat heeft tijd en budget nodig. Mede door de hechte samenwerking met onze klanten heb ik 100% vertrouwen in de toekomst.

Levi Evers (26) is, na zijn opleiding Horti Technics & Management, mede-eigenaar van Bredefleur.

Bredefleur - Blog - November (3)