Zbigniew-Dziwulski-Bredefleur-BFF-header-on-Thursd

Zbigniew Dziwulski: Everything happens for a reason

Everything happens for a reason

Het waren lelies waardoor ik voor de uitdaging kwam te staan om als bloemenontwerper het beste van mezelf te geven.

Ik ben dol op lelies. Als ik zie hoe ze zich voor mijn ogen openvouwen, begint bij mij meteen de verbeeldingskracht te werken. En dan wil ik nog maar één ding, en dat is een paar prachtige ontwerpen maken met deze bijzondere bloemen. Deze keer had ik het geluk te mogen werken met vier extravagante en schitterende variëteiten daarvan. Hieronder kun je zien wat ik ervan gemaakt heb.

Lily-Dark-Secret-detail-by-Zbigniew-Dziwulski-on-Thursd

Alles heeft zo zijn reden

“Alles heeft zo zijn reden” – dat was de titel van de show die plaatsvond tijdens de Gardenia Fair in Poznan. Als Bloemist van het Jaar 2021 was ik door de Vereniging van Poolse bloemisten uitgenodigd om tijdens het evenement op te treden als gastpresentator.

De show vatte wat mij betreft mooi samen wat ik bijna een heel jaar lang aan activiteiten had ondernomen voor het promoten van bloemen, in mijn hoedanigheid van Bloemist van het Jaar. Op het podium werd er ook een korte presentatie gegeven, met een overzicht van alle activiteiten van de Vereniging van Poolse bloemisten in de voorbije tien jaar.

“de show werd met groot applaus ontvangen, waarmee het brede gebruik van lelies in de bloemisterij werd bevestigd.”

Show van creaties met lelies

De show vormde een goede aanleiding om enkele bloemen te presenteren van Bredefleur, dé Nederlandse kweker van lelies. Voor de show koos ik vier variëteiten: de lelies Original Love, Dark Secret, Tintoretto en Apricot Fudge.

Lily-Dark-Secret-design-by-Zbigniew-Dziwulski-on-Thursd

De lelie Dark Secret

De show begon met een boeket dat met de hand was gearrangeerd, zonder hulpconstructie, waarvoor lelies zijn gebruikt van het soort Dark Secret, bloemen met een donkere kleur, bijna de kleur van chocolade. Die kwamen in het boeket prachtig tot zijn recht.

De kleur van de lelies werd gecompleteerd door andere bloemen, zoals cappuccino-rozen, anjers en grootbloemige chrysanten. Met elkaar vormden die een ideale basis om de schoonheid van de Dark Secret goed tot uiting te laten komen. Het geheel is afgemaakt met de gedroogde grassen van de Miscanthus Sinensis Zebrinus.

Lily-Dark-Secret-detail-by-Zbigniew-Dziwulski-on-Thursd
Lily-Dark-Secret-zoom-by-Zbigniew-Dziwulski-on-Thursd

Lelie Tintoretto

Een ander voorbeeld van een boeket dat werd gemaakt tijdens deze show was er een waarvoor Tintoretto lelies zijn gebruikt. Dat oogstte veel bewondering, de mensen genoten ervan. Vooral het aparte uiterlijk van de bloemknoppen en bloembladeren had veel bekijks. Het boeket was gearrangeerd als een spiraal, waarvoor een hulpconstructie was gebruikt in de vorm van een draadring. Daar was een aantal lelies aan bevestigd, samen met enkele scheuten van de eucalyptus. In dat boeket waren het de lange, gladde stengels van de lelies die er letterlijk en figuurlijk bovenuit staken. Dat benadrukte de hele prachtige verschijning nog extra.

De show kon op veel applaus rekenen, omdat hiermee maar weer eens was bevestigd hoe gevarieerd het gebruik van lelies in de bloemsierkunst is.

Lily-Tintoretto-bouquet-by-Zbigniew-Dziwulski-on-Thursd
Lily-Tintoretto-bouquet-detail-by-Zbigniew-Dziwulski-on-Thursd

De lelie Original Love

Voor de compositie met het grote bord heb ik lelies genomen van het soort Original Love. Het arrangement had als basis het thema kerst. Het was geplaatst op een stuk bio-steekschuim van Smithers-Oasis en uitgevoerd in aardse tonen met verschillende tinten rood, vanwege het intense rood van deze lelies.

Urszula Asanowicz en Krzysztof Zurek hebben bij de show geassisteerd. De foto’s zijn van Marcin Czech.

Lily-Original-Love-design-by-Zbigniew-Dziwulski-on-Thursd
Lily-Original-Love-detail-by-Zbigniew-Dziwulski-on-Thursd

Ontwerpen voor het kerstgala

Twee dagen later vond er in de bloemenmarkt van Poznan een kerstgala plaats waar ik nog enkele ontwerpen mocht presenteren. Bij het eerste daarvan stond de lelie Apricot Fudge centraal.

De lelie Apricot Fudge

Op deze show maakte ik een trouwboeket in de vorm van druppels, waarvoor ik Apricot Fudge gebruikte. Elke bloem was apart opgehangen aan een gouden draad die vastgemaakt zat aan het handvat van het boeket. De uiteinden van de stengels verzegelde ik met lijm, om niet te veel water te laten verdampen.

Het was een licht, beweeglijk boeket dat voortdurend van vorm veranderde doordat de bloemen zich vrij konden bewegen. Het boeket als geheel werd afgemaakt met een goudgeverfde dennentak. Ook de lelie baarde opzien en oogstte bewondering, door zijn verschijning en vanwege zijn kleur. Na de presentatie is door verschillende mensen gevraagd naar de kweker.

Krzysztof Zurek, Agnieszka Sekalska en Aleksandra Wilgocka hebben geassisteerd bij het realiseren van deze show. De foto’s zijn van Ewa Bentkowska.

Lily-Apricot-Fudge-Bredefleur-by-Zbigniew-Dziwulski-on-Thursd
Lily-Apricot-Fudge-design-by-Zbigniew-Dziwulski-on-Thursd

Alles heeft zo zijn redenen ofwel Everything happens for a reason

“Alles heeft zo zijn redenen” was niet zomaar de titel van de Gardenia Fair in Poznan. Het is ook een motto waar ik echt in geloof. Ik heb het geluk dat ik mag werken met het prachtigste van wat de wereld voortbrengt en ik daar mensen blij mee kan maken. Dat ze meer bewondering ervaren, genoegen beleven en belangstelling krijgen bij het zien van zulke bloemen. Zelf word ik erdoor uitgedaagd om het beste van mezelf te geven zodra ik maar bloemen om mij heen heb.

Graag wil ik de kweker van de lelies, Bredefleur, de exporteur Salaba en de groothandel Rekpol bedanken voor hun ondersteuning met de logistiek en het transport van de bloemen. En opnieuw ook de site van Thursd, voor de goede samenwerking en het vertrouwen.

Zbigniew Dziwulski, bloemist en arrangeur, is de belangrijkste vertegenwoordiger van ‘Kwiaciarnia Grasz W Zielone?’, een bloemenzaak in Lublin (Polen): “Uit liefde voor bloemen, want alles heeft zo zijn redenen. Het belangrijkste in het leven is dat je een doel moet hebben en een passie. En daar moet je dan naar leven.”