_DSC2752 copy

Kristina Rimiene: Mijn verbazing over lelies

Mijn verbazing over lelies groeit terwijl ik ermee werk

Dit is het verhaal van hoe mijn liefde voor lelies in de loop der tijd is gegroeid en hoe ik met deze bloemen prachtige arrangementen heb kunnen maken.

Lelies zijn de bloem die ik als floral designer nog niet zo lang geleden heb ontdekt en de waarheid is dat ik er echt dol op ben. Kom meer te weten over mijn reis met lelies en hoe ik ze ben gaan gebruiken in verschillende van mijn bloemstukken.

_DSC2691 copy
_DSC2684 copy

Mijn pad naar het ontdekken van lelies

Voordat ik me op het pad van de bloemisterij begaf, had ik een behoorlijk aantal bloemen die mijn favorieten waren. Als je geen bloemenontwerper bent, is het belangrijkste criterium om van deze of gene bloem te houden meestal hun subjectieve schoonheid, kleur, geur en … gevoel. Meestal hield ik van lisianthus, gloriosa, anthurium en rozen. Lelies behoorden absoluut niet tot mijn favoriete bloemen. Ten eerste hadden de lelies die ik kende een heel specifieke geur, en witte lelies in het algemeen waren een van de populairste bloemen voor begrafenisceremonies in Litouwen.

Uiteindelijk, als je een professionele bloemist wordt, realiseer je je dat je van bloemen gaat houden vanwege hun verschillende componenten, zoals de vorm van de bloem, de textuur, de grootte die nodig is voor een bepaald ontwerp, de lijn of kromming van de steel, de lengte van de steel, de levensduur in een vaas en de mogelijkheid van een bloem om een centraal punt te zijn of een bloem om het ontwerp dat je maakt mee in te vullen. Pragmatischer gezegd, de bloem wordt nog aantrekkelijker naarmate je meer betaalt. En tot slot, voor mij, begint een professionele floral designer van een bloem te houden om het verhaal dat een specifieke bloem je vertelt.

Lelies hebben de laatste tijd mijn aandacht getrokken

Dat gezegd hebbende, begon ik te merken dat mijn blik de laatste tijd steeds meer naar lelies wordt getrokken, omdat het een bloem is met grote, expressieve knoppen en bloesems. Lelies vervullen beide taken – het kan een sterk benadrukkende bloem zijn of een opvulbloem op de achtergrond. De kleurenschaal van lelies is ook heel breed en een van hun grootste kwaliteiten is dat het bloemen zijn met een lang vaasleven. Ik realiseerde me ook dat het toepassingsgebied van lelies veel breder is! Je kunt er een prachtig bruidsdecor mee maken, een luxe hotel lobby arrangement of zelfs een prachtige moderne bloemeninstallatie. Soms kan slechts een enkele lelie verborgen in een haar een echte sluier van romantiek en mysterie creëren die elke modeshow op het podium of een fotosessie zou verrijken.

Lange tijd beschouwden Litouwers lelies vooral als een bloem uit de kwekerij van onze grootmoeders, die vaker oranje bloeide. Maar tegenwoordig zien we zoveel verschillende soorten lelies die we alleen maar kunnen bewonderen. Volbloemig, grootbloemig, kleinbloemig, meerbloemig en met een breed scala aan kleuren en tinten. In ons land worden lelies steeds populairder. Ze kunnen heel goed overweg met het Litouwse klimaat, maar meestal blijven ze decoratieve tuin- of kwekerijbloemen en worden ze niet gekweekt voor commerciële doeleinden. Bijna alle lelies in onze decoraties en ontwerpen komen van Nederlandse kwekers.

Lelies hebben dus een hele tijd geworsteld om in de premium lijn van mijn favoriete bloemen te komen. Ik had alleen een duwtje in de rug nodig en dat gebeurde toen ik Bredefleur Friend van de maand werd. Ik kreeg de kans om lelie Trebbiano, gekweekt door Bredefleur, te leren kennen en het bleek dat ze niet alleen uniek van kleur zijn, maar vooral niet geuren! Ze hebben bloemblaadjes met een interessante mix van wit en groen, sterke stelen en meerdere bloemknoppen.

_DSC2699 copy
_DSC2644 copy

Mijn ontwerpen met Bredefleur lelies

Sinds ik ontwerper voor Bredefleur ben, was een creatief idee dat in me opkwam om de rijkdom van het herfstseizoen te laten zien. Daarom heb ik gekozen voor een klassieke gebeeldhouwde vaas. Qua kleur was de koperen bedekking van deze vaas in perfecte harmonie met het herfstidee. Geselecteerde doorntakken met kleine vruchten symboliseren de vruchtbaarheid van het herfstseizoen. Ook rijpe maanzaadrollen beantwoordden aan het idee van een herfstoogst en nadat ik een bos van deze leliesoorten had ontvangen, besloot ik een arrangement te maken waarin een lelie niet alleen zou domineren maar ook duidelijk tot uiting zou komen. Om dit doel te bereiken, maakte ik een arrangement met een lijst van andere bloemen die de lelies de eerste viool zouden laten spelen en niet zouden overweldigen met hun dominantie.

Celosia is gekozen vanwege de textuur en de betekenis van de bloesem. Er zijn geen kleine, delicate bloemblaadjes in dit arrangement. Het concept van extreem mooie herfstkleuren werd aangevuld door kniphofia met oranje tot bruine tinten in haar bloem. Gebogen stelen brachten wat spanning door de volgorde van de parallelle compositie te verstoren die werd gebruikt om andere bloemen te rangschikken. Aspidistra en aspergegroen werden voornamelijk gebruikt om het steekschuim te bedekken en niet te overheersen in het arrangement om het centrale punt dat naar de lelies leidt te benadrukken.

Ik word altijd erg enthousiast van de kans om met deze nieuwe lelievariëteiten te werken. Ik ben vooral blij dat de bloemenliefhebbers in Litouwen ook kunnen zien hoe leuk ik het vond om ermee te werken, want het creatieve proces zal worden uitgezonden in mijn programma ‘Floral Dessert’ op de Litouwse tv. De Litouwse bloemenmarkt is niet groot, dus de beschikbaarheid van elke nieuwe soort is enigszins beperkt. De uitdaging om in september BFF te worden van Bredefleur gaf me dus niet alleen nieuwe mogelijkheden om creatieve ideeën uit te voeren, maar bracht me ook het grote plezier om een van de mooiste lelies te leren kennen.

De lelies die in deze ontwerpen zijn gebruikt, zijn van kweker Bredefleur.

Kristina Rimiene

Kristina Rimiene heeft de florale wereld gekozen als richting voor haar leven. Kristina is de eigenaar en oprichter van Studio Flores. Deze winkel/studio in Kaunas, de tweede grootste stad van Litouwen, maakt bloemdecoratieprojecten voor bedrijven, evenementen, privéfeesten en bruiloften.