IMG_8934

Josefien Goethals: Stimuleer je zintuigen en verbeelding

Een ode aan de lelie

De eigenschappen van lelies prikkelen onze zintuigen en verbeelding
Ik combineer beide in deze blog en in de ontwerpen die ik heb gemaakt in mijn ode aan deze ongrijpbare bloem.

Lelies hebben veel eigenschappen die ze speciaal maken. Dat zijn de eigenschappen die onze zintuigen prikkelen, maar ook de meer ongrijpbare eigenschappen die in hun symboliek liggen. Beide combineer ik in deze blog en in de ontwerpen die ik maakte met lelies in drie kleuren van Bredefleur. De rest laat ik aan jullie verbeelding over. Lelies zijn zulke uiteenlopende bloemen om te gebruiken in ontwerpen. Ze ruiken heerlijk of niet (ja, er zijn ook geurloze). Ze hebben een ongelofelijke lengte om mee te werken. En hun krachtige kleurenpalet geeft veel mogelijkheden.

De gesloten bloemknop is mysterieus en je kunt de spanning voelen als de bloem zich opent. De meeldraden en de prachtige lijnen en stippen verschijnen, net als de overgang van kleuren in de bloem. De bloemen worden een prachtige focusbloem in een boeket, ze pakken de credits van het hele arrangement en daar hebben ze alle recht toe. Ze verleiden je met hun geur, allure en houding.

Met de lelie kun je alle kanten op. Je hebt volop keuze in kleur, vorm en grootte. Je vindt de bloem in sereen wit, rustig roze en opvallend rood, geel, paars en oranje. Ze is ook verkrijgbaar met strepen of stippen. De bloemen kunnen een diameter hebben van 7 tot 25 centimeter. Overigens hebben dubbele lelies zoals de Lily Double Diamond geen meeldraden.

IMG_8969
IMG_8783c

De symboliek van lelies

Als er één bloem een betekenis heeft, dan is het wel de lelie. De lelie zit letterlijk vol symboliek; ze vertegenwoordigt zoetheid, zuiverheid, liefde, vruchtbaarheid, vrouwelijkheid, eenheid en vergankelijkheid, allemaal in één bloem. Van al deze symbolische betekenissen springen er vier uit. Welke dat zijn? Je leest het hieronder.

Vrouwelijkheid
Het is vooral de vorm, de verscheidenheid aan kleuren en de zoete geur die van de lelie het symbool van vrouwelijkheid maken. Die betekenis gaat ver terug, tot het oude Egypte. Griekse en Romeinse bruiden kregen bijvoorbeeld vaak een kroon van lelies in de hoop op een zuiver en vruchtbaar leven.

Liefde
Gevoelens uiten in het stijve Victoriaanse tijdperk? Dat was echt ‘not done’. Maar hoe moesten mensen elkaar dan vertellen wat ze voelden? Een geheime taal bleek de oplossing. Door elke bloem een bepaalde betekenis te geven, ontstond de taal van bloemen: Floriografie. In die tijd gebruikten de Romeinen de lelie als vulling in kussens en dekens vanwege de lekkere geur. Zo werden lelies de geurverspreiders van de liefde. Als een dame deze zoetgeurende bloem ontving, wist ze zeker: ‘Dit is mijn geliefde’.

Zuiverheid
Het is je vast niet ontgaan: witte lelies worden vaak gebruikt op bruiloften. De reden? Witte lelies, vooral in het christendom, symboliseren maagdelijkheid en zuiverheid. De witte lelie heeft daarom de bijnaam ‘De Madonnalelie’. En let op: de lelie wordt ook vaak gezien als religieus symbool in combinatie met de Maagd Maria.

”De eigenschappen van lelies prikkelen onze zintuigen en verbeelding. Ik combineer beide in deze blog en in de ontwerpen die ik heb gemaakt in mijn ode aan deze ongrijpbare bloem.”

Lelies hebben een wow-factor

Transcience
Niet alleen als we blij en gelukkig zijn, zijn bloemen een prachtige manier om emoties uit te drukken. Zelfs bij verlies en rouw helpen bloemen om iets te zeggen zonder woorden. Lelies worden vaak gebruikt bij begrafenissen; de serene, pure uitstraling van de bloem past goed bij deze gelegenheid.

Lelies hebben een wow-factor
Als er één veelzijdige bloem is, dan is het wel de lelie. Hoe je de bloem ook wilt gebruiken, ze geeft altijd de wow-factor.

Ze creëren een prachtige sfeer. Lelies zijn bloemen met grote kelken in allerlei kleuren, kleurencombinaties en maten. De een is heerlijk geurend, de ander pronkt met prachtig stuifmeel op haar meeldraden. Er zijn ook schoonheden die geurloos en pollenvrij zijn, en wist je dat er zelfs dubbelbloemige lelies bestaan? Ze hebben allemaal gemeen dat ze meteen schitteren waar ze mogen schitteren.

Ze zijn bescheiden. Hoewel lelies een groot wow-effect hebben, is de betekenis van deze bloem precies het tegenovergestelde. De lelie staat symbool voor onschuld, in de zin van onbewust zijn. Hoe bescheiden is dat? Een echte natuurlijke schoonheid die onbewust alle aandacht naar zich toetrekt. Om van te genieten!

IMG_8853
Bredefleur-BFF-Josefien-Goethals-lily-bowl-of-beauty-on-Thursd

Uw lelies verzorgen

Heb je lelies gekocht? Dan wil je er natuurlijk zo lang mogelijk van genieten. Verwijder het blad dat anders onder water staat. Snijd de stelen met een scherp mes zo schuin mogelijk af. Zet de lelies meteen in een schone vaas met lauw water en snijbloemenvoedsel. En ververs het water zodat het fris en helder blijft.

Zo kunnen al je zintuigen genieten van deze prachtige bloemen. En laat de rest maar aan je verbeelding over…

De lelies die gebruikt zijn in deze ontwerpen zijn: Double Diamond, Bowl of Beauty, Bach, Albufeira en Honesty. 

Josefien Goethals

Josefien Goethals is oprichter bij MiFleur, creatief directeur & ontwerper bij Guerill.