Schermafbeelding 2023-05-31 112201

Ezio de Angelis: De lelie is het symbool van mijn stad Florence

De lelie is het symbool van mijn stad Florence

Deze bloem heeft een lange en betekenisvolle geschiedenis voor mijn stad die teruggaat tot de Romeinse tijd.

Ik woon en werk in een kunststad, Florence, en ik ben geboren in een andere prachtige kunststad, Rome. En soms is er het risico van een zekere verslaving aan schoonheid… Hetzelfde gebeurt in mijn werk: zo gewend aan de schoonheid van bloemen dat ik de eenvoud van de dingen vergeet. Zo heb ik altijd gewoond en gewerkt in een stad die een lelie als symbool heeft. De lelie van kweker Bredefleur staat vandaag centraal in mijn ontwerpen. En daarmee ben ik er trots op een BFF te zijn, een Bredefleur Friend.

Schermafbeelding 2023-05-31 113511
IMG_0236

De lelie van Florence

De lelie is altijd een van de meest representatieve symbolen van Florence geweest. Deze bloem heeft een lange en betekenisvolle geschiedenis voor mijn stad die teruggaat tot de Romeinse tijd. Florence heeft de bijnaam ‘Leliestad’ gekregen vanwege de overvloed aan deze bloem die in de omgeving van de stad groeide.

De Florentijnse lelie, ook wel witte lelie genoemd, is een leliesoort die opvalt door haar schoonheid en symbolische betekenis. Deze bloem wordt met de stad Florence geassocieerd sinds de Middeleeuwen, toen de Florentijnen haar als symbool van hun stad adopteerden.

Dezelfde Florentijnse lelie is gebruikt in verschillende contexten, waaronder mode, keramiek en politieke symbolen. De Florentijnse lelie komt bijvoorbeeld voor in het beroemde wapen van de stad, dat een witte lelie op een rode achtergrond voorstelt. Dit wapen werd gebruikt om Florence over de hele wereld te identificeren en is nog steeds te zien op monumenten, straten en officiële documenten.

Bovendien werd de Florentijnse lelie gebruikt als symbool van de adel en trots van de stad. Door de eeuwen heen hebben talrijke Florentijnse kunstenaars, zoals Sandro Botticelli, Leonardo da Vinci en Michelangelo Buonarroti, de lelie in hun schilderijen afgebeeld, om de band tussen Florence en artistieke schoonheid te onderstrepen.

”De lelie vertegenwoordigt de schoonheid, de adel en de trots van de stad. En blijft een fundamenteel element van de Florentijnse culinaire traditie. ”

Bewondering van de Florentijnse lelie

Vandaag de dag wordt de Florentijnse lelie nog steeds zeer gewaardeerd door Florentijnen en bezoekers van de stad. U kunt deze bloem bewonderen op kleding, vlaggen en vele andere voorwerpen. Bovendien wordt elk jaar tijdens de viering van het feest van San Giovanni Battista, de beschermheilige van de stad, een groot lelie-wapen in processie door de straten van de stad gedragen, als gebaar van trots en verbondenheid met de stad Florence.

De lelie is namelijk altijd een belangrijk symbool geweest voor de stad Florence. Deze bloem vertegenwoordigt de schoonheid, de adel en de trots van de stad en blijft een fundamenteel element van de Florentijnse cultuur en traditie.

IMG_0306
IMG_0265

Mijn lelie-ontwerpen geïnspireerd door Florence

Ik werk in mijn winkel La Bottega dei Fiori. Als bloemist vertel ik graag de mooiste verhalen door middel van unieke en gedenkwaardige bloemstukken. Van een ingetogen bruidsboeket tot een luxueuze transformatie van een locatie, bloemen spelen een belangrijke rol bij het neerzetten van de juiste sfeer.

Als je in Florence woont en werkt, is het niet moeilijk om een goede achtergrond te vinden voor je fotoshoot. Een goed decor is nooit ver weg. Daarom besloot ik mijn ontwerpen met de lelies van Bredefleur niet alleen binnen te laten zien, maar ook buiten op mijn dakterras.

Mijn fotografisch voorstel begon toen het idee van een ontwerp voor Bredefleur opkwam en ik meteen dacht aan de lelie, dat symbool van Florence. Ik zocht een locatie die een breed uitzicht over de stad kon bieden, een plek van waaruit men de belangrijkste symbolen van de stad kon zien en bewonderen: Palazzo Vecchio, het Nationaal Museum Bargello, Orsanmichele, Giotto’s Klokkentoren, de Medici kapellen, Palazzo Pitti, enz….

Zo kunt u zien hoe de lelies kleurrijk combineren met andere bloemen in de arrangementen, zoals typisch Italiaanse bloemen als Mimosa Floribunda en anemonen, en met bloemen als Helianthus, alstroemeria, rozen en iris. En zie hoe de lelies samengaan met de prachtige Leliestad Florence.

De in deze ontwerpen gebruikte lelies zijn Lily PokerfaceLily Genzano, Lily Carbonero en Lily Viva La Vida.

Speciale dank aan kweker Bredefleur en groothandel Anton Spaargaren.

Ezio de Angelis

Ik ben een ambachtelijke bloemist die werkt met alle flora, bladeren en bloemen om grote en kleine arrangementen te creëren, grote vazen en delicate schalen, royale boeketten en miniatuur boutonnières, evenals wijdse bogen en prachtige bloemenslingers.

In de meer dan vijfentwintig jaar dat ik werkzaam ben bij La Bottega dei Fiori heb ik met uitstekend resultaat vele opleidingen in de bloemsierkunst gevolgd, en dankzij mijn werk heb ik de wereld rond kunnen reizen en zowel alleen als samen met andere professionals fantastische bloemstukken kunnen maken. In feite geloof ik erg in samenwerking en in de kracht van ervaring omdat ik denk dat je altijd nieuwe dingen kunt leren en jezelf kunt verbeteren.

IMG_0325
IMG_7245