BredefleurLiliRed9New23-klein

Erko Feigl: De lelie is een toonbeeld van sublieme bloemen

De lelie is een toonbeeld van sublieme bloemen

Lasting Love laat zien dat de lelie een renaissance heeft doorgemaakt, verjongd en nieuw leven ingeblazen, zich koesterend in een nieuwe waardering.

Als bloemsierkunstenaar van de derde generatie denk ik vaak terug aan de tijd van mijn grootmoeder, toen de lelie in al haar glorie helaas werd bestempeld als een ‘kerkhofbloem’. Deze associatie wierp een wat sombere schaduw over deze majestueuze bloem, waardoor ze ‘ongeschikt’ werd om cadeau te geven, althans voor een bepaalde periode. Meestal werd de verbluffende schoonheid pas echt gewaardeerd bij het maken van gedenkarrangementen, vooral hier in Duitsland.

Maar zoals vaak het geval is, bracht de tijd een verandering teweeg. De lelie heeft een renaissance beleefd, verjongd en nieuw leven ingeblazen, zich koesterend in een nieuwe waardering. Velen zijn verliefd geworden op haar bedwelmende geur, haar aanwezigheid is onmiskenbaar groots en krachtig en haar associatie met de natuur is aangeboren.

En terecht. De verscheidenheid aan lelievariëteiten heeft ons vak verrijkt op een manier die niets minder dan spectaculair is. Sommige stralen een natuurlijke, sobere aantrekkingskracht uit in hun groei en bloeiwijze. Andere zijn daarentegen flamboyant dubbelbloemig, bijna barok in hun esthetiek. Met of zonder hun karakteristieke geur zijn ze gewoonweg prachtig.

Lelie Lasting Love
Een paar weken geleden ontving ik de Lasting Love lelie van de Nederlandse kweker Bredefleur. Vanaf het moment dat ik deze prachtige bloemen zag, werd ik geïnspireerd om twee unieke thema’s te creëren.

BredefleurLiliRedMOODNew23-klein
Erko-Feigl-with-Bredefleur-lilies-on-Thursd

Ontwerp #1 – Late zomer tafeldecoratie

Het eerste dat in me opkwam was een tafeldecoratie voor de nazomer, die doet denken aan zuidelijke streken waar van het leven wordt genoten en zoveel mogelijk tijd buiten wordt doorgebracht. Denk aan feestvieren met vrienden, samen koken, samenkomen in een warme, gezellige sfeer en dan een vleugje grandeur toevoegen aan de binnenplaats met deze prachtige lelies. Voila! Naast grassen, venkel, allium en wilde wortelen (Daucus Carota) heb ik geprobeerd om de lelie gewoon te laten stralen, wat een groots spektakel oplevert dat al van ver zichtbaar is!

De sublieme lelie
De lelie, ooit verbannen naar een sombere rol, heeft nu zijn rechtmatige plaats opgeëist tussen de meest sublieme bloemen. Of ze nu op zichzelf staat of een harmonieuze toevoeging is aan een gemengd boeket, ze straalt een onmiskenbare charme uit die je in vervoering brengt. De lelie is een viering van de grootsheid van de natuur, een krachtig symbool van de verfijnde schoonheid van het leven en een bewijs van de evoluerende voorkeuren en smaken van bloemenliefhebbers.

Omarm de lelie in al haar glorie, want het is een bloem die ongeëvenaard is als het gaat om pure pracht. Of het nu gaat om een vleugje elegantie in je huis, het sieren van je winkel of kantoor, of het opluisteren van een feest, de lelie staat hoog, trots en majestueus. Dus de volgende keer dat je deze prachtige bloem tegenkomt, vergeet dan niet om haar niet alleen te bewonderen om haar esthetische aantrekkingskracht, maar ook om haar opmerkelijke reis van ‘bloem van het kerkhof’ tot een van de sublieme bloemen bij uitstek.

Als je verder kijkt dan esthetiek en symboliek, is het fascinerend om te zien hoe de lelie in de loop der jaren een transformatie heeft ondergaan. Wat ooit werd gezien als een ongeschikt cadeau, is nu in elke context een gewilde bloem geworden. Deze ongelooflijke transitie weerspiegelt de schoonheid van de tijd en haar vermogen om onze perspectieven te veranderen, waardoor iets wat ooit over het hoofd werd gezien nu iets onmiskenbaar begeerlijks is geworden.

”De lelie is niet zomaar een bloem. Ze getuigt van de transformerende kracht van de tijd en viert de oneindige schoonheid van de natuur. ”

Ontwerp #2 – Minimalistisch tuinfeest

Voor mijn tweede arrangement had ik een minimalistischer ontwerp voor ogen, met als doel de puurheid van de bloemen naar voren te brengen en toch de sfeer van een “tuinfeest” te behouden. Het was bedoeld voor stedelijke appartementen met een terras of balkon. Ik wilde de sensatie van “flikkerende vlammen” creëren met de allium in het midden, een knipoog naar warme zomeravonden onder de sterren. Ik wilde er ook de lelieknoppen in verwerken die pas later bloeien, om een mooie “kom”-vorm te creëren. Deze “schalen” zijn heel trendy geworden onder het jongere publiek – het kan de toon zetten voor een “ronde avond”. Deze chique en stijlvolle tafeldecoratie zal zeker indruk maken – eet smakelijk!

Schoonheid en veelzijdigheid
Ik ben een groot voorstander van de lelie, niet alleen vanwege haar opvallende schoonheid, maar ook vanwege haar veelzijdigheid. Het is een bloem die zich goed leent voor een verscheidenheid aan arrangementen, of het nu eenvoudig of extravagant, traditioneel of modern is. Haar gedurfde aanwezigheid heeft het vermogen om elk bloemenensemble op te fleuren en de aandacht te trekken met haar allure en grandeur.

Toen ik de twee arrangementen met de Lasting Love lelie ontwierp, wilde ik vooral een eerbetoon brengen aan de inherente schoonheid van de lelie. Ik wilde de weelde ervan benadrukken zonder de andere elementen te overschaduwen. Het was voor mij van cruciaal belang dat de lelie de ster van de show bleef, ongeacht de setting of het gezelschap.

Het eerste ontwerp, geïnspireerd op de nazomerfeesten in de buitenlucht in zuidelijke streken, is bedoeld om het vermogen van de lelie te laten zien om zich te mengen met andere natuurlijke elementen en deze aan te vullen. Dit is de schoonheid van de lelie, haar vermogen om de charme van de natuur voor de deur te brengen en een uitnodigende en warme sfeer te creëren.

Het tweede ontwerp was meer ingetogen, een knipoog naar de minimalistische trend onder stedelingen. Het vierde de lelie in haar meest pure en rauwe vorm, ontdaan van alle pracht en praal. Met de allium in het midden als symbool voor ‘flikkerende vlammen’ en de binnenkort bloeiende lelieknoppen in de vorm van een ‘kom’, legde het arrangement een momentopname vast van de levenscyclus van de lelie – een belofte van een spectaculaire bloei die nog komen gaat.

BredefleurLiliyRed5New23-klein
BredefleurRed1New23-klein

Wat ik zo leuk vind aan werken met lelies

Wat ik zo leuk vind aan het werken met lelies is het plezier en de uitdaging die ze met zich meebrengen in het ontwerpproces. Ze dwingen je om buiten de gebaande paden te denken, om arrangementen te bedenken die hun persoonlijkheid weerspiegelen – groots, gedurfd en raadselachtig. En als je dat doet, krijg je creaties die niet alleen mooi zijn, maar ook boordevol karakter zitten.

Als floral designers zijn wij in de bevoorrechte positie om bloemen zoals de lelie opnieuw te introduceren bij een nieuwe generatie, om hen de kans te geven hun betoverende schoonheid en de veelzijdigheid die ze bieden in floral design te appreciëren. Deze reis toont in essentie het vermogen van bloemen om barrières en misvattingen te doorbreken, om zich aan te passen en relevant te blijven temidden van veranderende trends en voorkeuren.

De volgende keer dat je een lelie ziet, neem dan even de tijd om de reis te waarderen, de transformatie van een ‘kerkhofbloem’ tot een van de meest sublieme bloemen. En wie weet raak je net als ik jaren geleden in de ban van haar charme. De lelie is tenslotte niet zomaar een bloem. Het is een bewijs van de transformerende kracht van de tijd en een viering van de oneindige schoonheid van de natuur.

Erko Feigl

Erko Feigl is al meer dan dertig jaar stevig verankerd in de groenbranche. Zijn carrière begon als tuinman en bloemist. En zijn reis voerde hem door vrijwel alle gebieden die ons beroep met zich meebrengt. Hij is een succesvolle coach en consultant die jou in staat stelt om zakelijk te floreren!