Thomas: knopgarantie geven is onmogelijk
Als lelieteler kun je onmogelijk knopgarantie geven
‘Onze industrie heeft een open dak en we moeten het doen met wat we ontvangen’, is een gevleugelde uitspraak van één onze bollenkwekers. Als geen ander zijn de kwekers afhankelijk van de grillen van het weer. Het groeiseizoen buiten is onwijs belangrijk voor de kwaliteit van de bollen. Hoe grillerig het weer, hoe meer uitdaging. En wij, als volgende schakel in de keten, merken dat natuurlijk ook.
Kouwe-kikker-zomer
De hoeveelheid zon is enorm bepalend; het aantal zonuren beïnvloedt de inhoud van de bloembol. Hebben we over een paar maanden vier of vijf knoppen per tak? Die kouwe-kikker-zomer van ’21 zien wij meteen terug in de kwaliteit van de bol. Door de weinige zon hadden de leliestengels minder power en letterlijk minder knoppen. Tja, knopgarantie bestaat in ons vak niet, dus dan kom je gewoon één knop te kort.
Zon is cruciaal voor de inhoud van de bol
Gelukkig maakt de zomer van ’22 – een soort Franse zomer, maar dan in Nederland – heel veel goed. Met uniek veel zon en een temperatuur van 25 graden: cruciaal voor de inhoud van de bol. Ik verwacht er veel van! We zien nu al dat de bollen veel energie hebben: dikkere stengels en grovere bladeren. Onze verwachting? Een knoprijk jaar en een zwaardere bos.
Kies bewust je teeltgebieden
Natuurlijk, onze collega’s hebben ook baat bij deze mooie zomer. Maar Bredefleur legt de lat graag hoog. We proberen altijd aan grotere, grovere bollen te komen door heel bewust onze teeltgebieden uit te kiezen. Dus kopen we meer bollen uit het warme Limburg dan het koudere Groningen. Dat wil trouwens niet zeggen dat er geen goeie bollen uit Groningen komen. Het seizoen kan in het noorden kouder zijn, dus planten de kwekers dunner, zodat de bollen genoeg licht vangen.
Chileense en Nieuw-Zeelandse bollen
Ook halen we onze bollen uit het buitenland, bijvoorbeeld uit Chili en Nieuw-Zeeland. Als zij een minder groeiseizoen hebben, zien we dat in Nederland terug. Je zou het niet verwachten, maar ook in Chili komt late nachtvorst voor. En lelies houden daar niet van. Inmiddels weten we dat bepaalde delen van het land warmer zijn, dus kiezen we kwekers uit deze gebieden.
Goedgemutst
Op dit moment liggen onze koelcellen vol met een prachtig product. We hebben echt bollen van hoge kwaliteit in huis. Ik ga dan ook goedgemutst naar m’n werk, en kom lachend thuis. Natuurlijk, de kans is groot dat er te veel lelies op de markt komen, en dat is niet goed voor de prijs. Maar dat deert me niet: mij gaat het om de kwaliteit.
Thomas Evers is, na zijn opleiding Horti Business en Management, mede-eigenaar van Bredefleur