‘Ik wil ons bedrijf klaar maken voor de toekomst’
‘Ik wil ons bedrijf klaar maken voor de toekomst’
Voor ons is het iets vanzelfsprekends: wij proberen onze lelies zo energiezuinig en duurzaam mogelijk te telen. Ook persoonlijk vind ik dat belangrijk, omdat ik ons bedrijf klaar wil maken voor de toekomst. Klaar om over te geven aan de volgende generatie. Ik ben nog jong, heb geen kinderen, toch denk ik daar wel aan. Vandaar dat duurzaamheid hoog op de agenda staat, zowel wat betreft energieverbruik en onze manier van produceren, als de kartonnen koffiebekers in de kantine en de bedrijfskleding van ons personeel.
Benieuwd wat Bredefleur doet om zo duurzaam mogelijk lelies te telen?
Iedereen heeft het natuurlijk over de energietransitie. Ook wij zitten daar middenin. Op al onze schuren en daken liggen inmiddels zonnepanelen, zo’n vierduizend in totaal. De groene stroom die we teveel opwekken leveren we terug aan veel huishoudens. En in de toekomst is het plan onze kassen te verwarmen met aardwarmte. Dat is trouwens nog niet zo eenvoudig. Maar nu blijkt dat onze buurman ook zo’n project heeft opgestart en samen zouden we een soort warmte rotonde kunnen ontwikkelen, waarmee je warmte uitwisselt.
Regenwater, led-verlichting en isolatie
Water halen we niet uit de bodem, want we gebruiken 100% regenwater. Dat water circuleert in een gesloten watersysteem, er is geen lozing. Dus met onze lelieproductie putten we de bodem niet uit en er zijn geen afvalstromen. Verder zijn we volop aan het experimenteren met led-verlichting. Op dit moment verlichten we onze lelies met gaslampen, maar stap voor stap schakelen we om. Met led besparen we wel vijftig procent energie. Een andere energiebesparing is een tweede energiedoek; een soort isolatiedoek op de grond, die de kou buiten houdt. Met zo’n tweede doek blijft het in de kassen nog beter warm, dat scheelt wel vijfentwintig procent.
Wilde insecten
En dan hebben we natuurlijk nog de bescherming van onze lelies: we willen de natuur z’n gang laten gaan en gebruiken geen chemische bestrijdingsmiddelen meer. Onze lelies groeien met behulp van wilde insecten; beestjes die zorgen dat er geen plaag in de kas komt.
Goed rentmeesterschap
Ons bedrijf zo duurzaam mogelijk maken, is een doorgaand proces. Geen quick fix dus, maar een langetermijnvisie. Duurzaamheid is voor ons bedrijf een kwestie van goed rentmeesterschap: goed zorgen voor onze aarde, zowel voor mens, plant als dier. Ons doel is niet om zoveel mogelijk rendement te maken, maar wel een zo duurzaam mogelijk rendement. Hiervoor doen we diepte-investeringen voor de toekomst. Het liefst willen we het meest duurzame leliebedrijf worden van Nederland en zo de meest duurzame bloemen in het schap leveren!
Wist je dat…
Onze medewerkers gekleed gaan in duurzame bedrijfskleding? Deze is deels gemaakt van gerecyclede PET-flessen en van duurzaam katoen wat lang meegaat. Op deze manier proberen we op alle fronten ons steentje bij te dragen.
Peter Evers (30) is, na zijn opleiding Horti Business en Management, mede-eigenaar van Bredefleur.