IMG_2758 (1) (1)

Gaétan Jacquet: Symbool van het herontdekte licht

Lelies zijn de kroonjuwelen onder de bloemen

De elegantie en het prestigieuze van deze indrukwekkende bloem dringen zich vanzelf op zodra je er maar naar kijkt. Hoeveel allure er van lelies uitgaat, wil ik graag laten zien aan de hand van negen zeer verschillende ontwerpen die ik heb gemaakt.

IMG_2239 (1) (1)
Lily LF Watch Up Supra design by Gaétan Jacquet on Thursd

Lily LF Watch Up Supra

Symbool van het herontdekte licht

De lelies van Bredefleur maken een gevoel in mij los dat ergens tussen bewondering en ongeduld in ligt. De elegantie en het prestigieuze van deze indrukwekkende bloem dringen zich vanzelf op zodra je er maar naar kijkt. Hoeveel allure er van lelies uitgaat, wil ik graag laten zien aan de hand van negen zeer verschillende ontwerpen die ik heb gemaakt.

De lelie door de eeuwen heen

Lelies worden al eeuwenlang geassocieerd met grootse momenten uit de geschiedenis van Europa. In kathedralen en aan het hof van keizers en koningen waren lelies de discrete getuigen bij gebeurtenissen die van belang waren voor de gehele mensheid.

De witte lelie dient binnen de katholieke kerk als een allegorie van de Heilige Maagd Maria. Binnen andere religieuze tradities wordt de lelie beschouwd als teken van het herontdekte licht, terwijl ongelovigen deze spectaculaire witte bloem zagen als symbool van vruchtbaarheid.

” De lelies van Bredefleur maken een gevoel in mij los dat ergens tussen bewondering en ongeduld in ligt.”

En inderdaad brengen deze grote kleurrijke bloemen op de donkerste plekken vaak een schijnsel van licht, met een intense straling. Maar het is vooral vanwege de geschiedenis van de grote Europese vorstenhuizen dat lelies worden gezien als de kroonjuwelen onder de bloemen.

Deze grote bloemen met hun drie kelken en drie kroonbladen behoren tot de meest prestigieuze plantenfamilies,en omvatten meer dan zestig verschillende bolgewassen. En dan heb ik het over zowel de wilde als de geteelde variëteiten.

IMG_2239 (1) (1)
Double Lily Bowl of Beauty design by Gaétan Jacquet on Thursd

De dubbele lelie, een Bowl of Beauty

Lelies bij Bredefleur

Laten we van de tuin eens naar de kas gaan om te zien wat vindingrijke botanische geesten hebben weten te doen met snijbloemen, waarvan ze de bollen gebruikten om er spectaculaire variëteiten van de lelie mee op te kweken. Die zijn bij Bredefleur, Europees marktleider in de kweek van deze koninklijke bloemen, uiteraard het hele jaar door verkrijgbaar, in een grote diversiteit.

De kassen van Bredefleur lijken wel tijdcapsules waar het zachte klimaat aan het eind van de lente is stilgezet, compleet met de bijbehorende warme nevel die de doorzichtige structuur van metaal en glas tot in de laatste kieren vult met een bedwelmende geur. Een moment van geurige gratie, in een weldadige warmte waar alleen enkele bestuivende insecten de stilte doorbreken met hun doffe gezoem, waardoor er onwillekeurig een beeld bij je opkomt van pollen en rijke honing.

Lily Zelmira standing design zoom by Gaétan Jacquet on Thursd
Lily Zelmira standing design by Gaétan Jacquet on Thursd

De lelie als de grote ster

In de wereld van de bloemisten blijft de lelie een ster, met als enige rivalen de roos en de pioen. Terwijl die laatste strijden om de positie van koningin, kijkt de lelie daar vanaf haar keizerlijke troon soeverein op neer. De associatie met elegantie en prestige is ook gauw gelegd. Een stel lelies op een pronktafeltje is iets waar je niet zomaar aan voorbij loopt.

Maar de lelie is geen verbleekte ster met de bekoorlijkheid van vroeger en die maar nooit over haar hoogtepunt heen wil zijn. De lelie weet hoe ze voor een revolutie kan zorgen en is in staat zichzelf telkens opnieuw uit te vinden.

Lilies Are the Crown Jewels of the Flowers square feature on Thursd

Lily LF Watch Up Supra

Het gevoel dat ik krijg bij de lelies van Bredefleur

Het moet iets zijn daar bij dat bedrijf van Bredefleur waardoor ze zo’n selectie kunnen hebben en ze die vaste lijn weten aan te houden voor de productie en distributie van zulke verfijnde bloemen. De lelies van Bredefleur maken een gevoel in mij los dat ergens tussen bewondering en ongeduld in ligt. Ik kan haast niet wachten tot ze gaan bloeien en de kamer vullen met hun zoete geur!

Wat is dat nu? U zegt dat u niets moet hebben van die bedwelmende muskusgeur? U hoeft ze echt niet uit uw arrangementen en boeketten te verbannen, want er bestaan genoeg variëteiten van die geen enkele geur verspreiden. Die met een Aziatische herkomst bijvoorbeeld bieden de spectaculaire aanblik van een lelie, maar dan zonder de sterke geur.

Double Lily Bowl of Beauty standing design on Thursd
Gaétan Jacquet Double Lily Bowl of Beauty design on Thursd

De dubbele lelie, een Bowl of Beauty

De allure van de lelie

Lelies hebben de gave om van een simpele compositie een elegante of uitzonderlijke creatie te maken, dankzij hun klassieke vorm of juist als meer eigentijdse variëteit. Een dergelijke allure, of charisma, is perfect voor bij ons in de winkels.

Door lelies van hoge kwaliteit te selecteren, zorgt u dat uw klanten in de ban raken van de kracht en elegantie die uit deze indrukwekkende stengels oprijzen. En u kunt ze, nog los van de prijs, met een gerust hart als enkele bloem presenteren in een prachtige vaas. Een lelie heeft om indruk te maken helemaal geen gezelschap nodig! Dat neemt niet weg dat hij zich prima laat combineren met een paar bloemen of wilde grassen.

Lelies gaan graag terug naar hun nederige oorsprong. Ze geeft ons de illusie van het dagelijks leven op een kasteel, maar kan soms ook verrassend modern uit de hoek komen. De lelie, weelderig en grafisch, imposant en licht, gul en discreet als ze kan zijn, is de betwiste meester van de tegenstelling. Een zware bloem die kan zweven – en dat is wel het laatste dat je zou verwachten.

Lily Nymph design zoom by Gaétan Jacquet on Thursd
Lily Nymph design by Gaétan Jacquet on Thursd

Mijn argumenten voor het inkopen van lelies

Lelies hebben in de wereld van bloemisten altijd een speciale status genoten. Helaas worden ze door veel van mijn collega’s gemeden. Ten onrechte, want ze zijn echt een must, zoals de grote vraag van de klant ook bewijst. De argumenten waar mijn collega’s mee aankomen zijn prijs, kwaliteit en milieu. De bodem onder al deze argumenten wordt echter weggeslagen door de lelies van Bredefleur.

Wat betreft de prijs: zeker, het is een dure bloem, maar bij een lelie heb je aan één stengel genoeg, terwijl die toch zoveel ruimte beslaat! Het hangt er puur vanaf of je gaat voor kwaliteit of voor kwantiteit.

Wat betreft de kwaliteit: een constante kwaliteit is een van de dingen die de firma Bredefleur kenmerkt. Ze zullen daar geen lelies kweken of op de markt brengen die ongeschikt zijn voor de tijd van het jaar.

Wat betreft het milieu: de lelie is een bolgewas en derhalve niet zeer inhalig als het gaat om de bronnen waar ze uit moet putten. Nog belangrijker is dat ze een natuurlijke weerstand heeft.

Als u ondanks al deze argumenten toch weinig heil ziet in lelies, zou u toch eens een paar van die prachtexemplaren van Bredefleur moeten uitproberen. En dan begrijpt u waarom ik zo enthousiast en tegelijk zo verbaasd ben. Uw klanten zullen versteld staan van de pracht van deze bloemen. Omdat je als bloemist aan de ene kant wel de knowhow hebt, maar je aan andere kant toch constant met vragen zit.

En wat degenen die al lelies kopen en verkopen betreft, u kan ik alleen maar aanraden over te stappen op lelies van Bredefleur. De lelies van dat bedrijf zijn in veel opzichten te beschouwen als de kroonjuwelen die van uw winkel één grote uitstalkast maken!

De bloemen in de objecten

De bloemen van Bredefleur die in deze objecten zijn gebruikt zijn de Apricot Fudge, de Watch Up Supra, de Nymph, de Zelmira en de dubbele lelie Bowl of Beauty.

Lily Zelmira design by Gaétan Jacquet on Thursd